Sheikh Masri Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Nangarhar Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
• Köydeki hane sayısı:80
• Köyde yaşayan kişi sayısı: 645
• Köyde yaşayan Erkek sayısı: 125
• Köyde yaşayan Kadın sayısı: 270
• Köyde yaşayan Çocuk sayısı: 250
• Köyün GPS bilgileri:34° 22’ 52.161N ,70° 18’ 17.00’’E
Halk, genel olarak tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta ve geçimini bununla sağlamaktadır. Erkekler ya tarım ile uğraşmakta ya da pazarcılık yapmakta. Kadınlar genellikle ev işleri ve su taşımak ile günlerini geçirmektedirler. Köylüler çeşitli meyveler yetiştirerek bunları satmaktadırlar.
Köydeki su kaynağı sıkıntısı nedeniyle kadınlar su ihtiyacını karşılamak için uzun mesafeler gitmektedir. Köyde su kuyusu açılırsa kadınlar terzilik gibi el işlerine zaman ayırabilirler ve köylüler kendi küçük işletmelerini kuracak ve işletecek zaman bulabilirler.
Köyde tuvalet bulunmamaktadır ve insanlar ihtiyaçlarını açık havada görmektedir. Bundan dolayı tuvalete ihtiyaçları vardır.
Bölgedeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde ishal ve kolera gibi hastalıklar yoğun olarak görülmektedir
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Sukat, Yaş 5
Adım Sukat Ulla, 5 kız ve 6 erkek kardeşe sahibim. Ben onlara ev temizliği, yemek pişirme gibi konularda yardım ediyorum. Onlarla kriket oynamayı çok seviyorum. 5 yaşıma girdiğimden beri ev için su taşıyorum. Ailem yoksul çalışan insanlar, köyde yeni bir iş bulduklarında onlara çay ve ekmek götürüyorum, eve geldiklerinde ellerinde bir iş varsa onlarla çalışıyorum. Köyümüzde kuyu kazıldığında, köy halkı temiz içme suyuna kolayca ulaşabilir, köylünün içme suyu sorununu çözülür. Büyüdüğüm zaman doktor olmak istiyorum, gelecek için güzel hayallerim var. Ben Türkiye’yi daha önceden duymuştum ve Türk bayrağını çok seviyorum, köyümüzde kuyu açtıkları için Türkiye’deki Müslüman kardeşlerime çok minnettarım ve mutlu hissediyorum.
Basmra, Yaş 12
Adım Basmra, 12 yaşındayım. 4 kız, 3 erkek kardeşe sahibim. Onlara su taşımak, evi temizlemek, yemek pişirmek gibi ev işlerinde yardım ediyorum. Su taşımaya başladığımda 4 yaşımdaydım. Ebeveynlerime saygı duyuyorum, kıyafetlerini yıkıyorum, onlar için ekmek pişiriyorum, dinlenmeleri için alan oluşturuyorum ve banyo yapmaları için su hazırlıyorum. Sabahları ve öğleden sonraları su taşıyorum. Evin ihtiyacına göre yaklaşık olarak 3 saatimi su taşımaya ayırıyorum. Köyümüze su kuyusu açılırsa temiz içme suyuna kolayca ulaşabiliriz. Türkiye'yi biliyorum ve çok seviyorum. Türkler sevgi dolu insanlar.
Sukoorullah, Yaş 45
Adım Sukoorullah, 45 yaşındayım. 8 Çocuğa sahibim. Fakir bir adamım. Bazen el işçiliği yapıyorum ve köy okulunda öğretmenlik yapıyorum. Sabah ve akşam su taşıyorum, evimizin ihtiyacına göre su taşıyorum. Vaktimin çoğunu ev ihtiyacımız için su getirmeye harcıyorum. Köyümüze kuyu açılırsa çok mutlu oluruz ve su taşımak için uzaklara gitmeyiz. Kendimiz için geleceğe umutla bakıyorum, çocuklarımız büyüdüğünde sağlıklı olsunlar, okul ve üniversite gitsinler ve vatanımıza hizmet etsinler istiyorum, çocuklarımıza uzun ömürler diliyorum. Türkiye'yi daha önceden duymuştum. Allah razı olsun.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”