Soukoulde Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Nüfusunun %100'ü Müslüman olan Soukoulde köyünde insanlar geçimlerini tarım yaparak sağlamaktadır. Köy halkı daha çok mısır ve darı yetiştirmekte ve tarım için yağmur sularını kullanmaktadır.
Köylüler İçme ve kullanma sularını da yine aynı şekilde yağmur mevsiminde biriken sularla karşılamaktadır. Suyun olmadığı kuraklık zamanlarında ise su ihtiyaçlarını civar köylerden karşılamakta, köy halkı uzun süre su arayışına girmektedir.
Köyün erkekleri tarla ve hayvancılık işleri ile uğraşırken, kadın ve kız çocukların su taşımakta görevli olduğu bu köyde günde ortalama 5 saat yalnızca su taşıma işine harcanmaktadır. Yakın bölgelerde okul olmadığı için çocuklar eğitim hayatından yoksun kalmaktadır.
Köyde temiz içme ve kullanma suyu bulunmadığı için, başta ishal, sıtma olmak üzere çeşitli deri, mide, bağırsak hastalıkları gibi sağlık problemleri görülmektedir.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Fatouma Abderhahim, Yaş 14
Adım Fatouma Abderhahim, 14 yaşındayım. 2 kız 2 erkek olmak üzere 4 kardeşim var.8 yaşından beri su taşıyorum. Her gün 7 kap su taşıyorum, su taşımak 6 saatimi alıyor. Ev işerine de yardımcı oluyorum. Boş vakitlerimde arkadaşlarımla sohbet ediyorum. Su taşımakla harcadığım zamanı Kur’an-ı Kerim okumakla geçirmek isterdim. İlerde doktor olmak isterdim böylece köyüme, kardeşlerime ve ümmete hizmet edebilirdim. Köyümüzde genelde ishal, sıtma gibi hastalıklar görülüyor. Doktor olabilseydim bu hastalıkları kolayca iyileştirebilirdim. Ayrıca köyümüze su kuyusu açılırsa temiz su içme fırsatımız olur böylece hastalıklar azalır ve kadınlar uzun mesafelerden su taşımak zorunda kalmazlar. Türkiye’nin dernekleri Kurban ve Ramazan Bayramlarında bize yardım ediyorlar. Türkiye’yi oradan biliyorum. Onlara teşekkür etmek istiyorum.
Hawa Mahamat, Yaş 37
Adım Hawa Mahamat 37 yaşındayım. 6 çocuğum var 4’ü erkek 2’si kız. Eşim tarım ile uğraşıyor. Eşim çalışırken çocuklarım bana su taşımakta yardım ediyor. Her gün 6 su kabı taşıyoruz. Sabah erkenden su taşımaya başlıyoruz. Günde 4 saatimiz su taşımakla geçiyor. Suları kaynatmadan kullanıyoruz. Temizliğimiz su ve sabun kullanarak yapıyoruz. Boş vakitlerimi arkadaşlarımla geçiriyorum. Su kaynaklarımızın yeterince temiz olmamasından ötürü köydeki insanlar sık sık hastalanıyor. Köyde en çok ishal ve sıtma hastalıkları görülüyor. Çocuklar da sık sık hastalanıyor bu bizim hayatımızı çok zorlaştırıyor. Köyümüze su kuyusu açılırsa temiz su içme şansımız olur böylece daha az hastalanırız. İlerde çocuklarımın eğitimli bireyler olmasını ve kuranı kerimi çok güzel okumalarını istiyorum. Türkiye’yi yaptığı hayır işleri vesilesi ile duydum, onlara çok minnettarız.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”