Kabil - Afganistan
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Shahrak Muslim köyü; Afganistan’ın Kabil ilinde Kalakan ilçesindedir. Aldığımız resmi verilere göre:
• Köyde 65 hane bulunmaktadır.
• Köyde yaşayan kişi sayısı (Erkek+ Kadın) 549,
• Köydeki erkek sayısı 216,
• Kadın sayısı 333,
• Çocuk sayısı ise 95’dir.
• Kuyu Açılırsa Faydalanacak Tahmini Kişi Sayısı: 310’dir.
Halk, genel olarak tarım ile uğraşmakta ve geçimini bununla sağlamaktadır. Erkekler ya tarım ile uğraşmakta ya da eve onarımları ile uğraşmaktadırlar. Kadınlar genellikle ev işleri günlerini geçirmektedirler.
Köydeki su eksikliğinden dolayı sulama yağmur suyu ile yapılıyor.
Köydeki su kaynağı sıkıntısı nedeniyle insanlar su ihtiyacını karşılamak için uzun mesafeler gitmektedir. Köyde su kuyusu açılırsa kadınlar çarşaf nakışı gibi el işlerine zaman ayırabilirler.
Köyde tuvalet bulunmamaktadır ve insanlar ihtiyaçlarını açık havada görmektedir. Bundan dolayı tuvalete ihtiyaçları vardır.
Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde ishal hastalıkları gibi hastalıklar yoğun olarak görülmektedir.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Ajmal, 8 yaşında
Adım Ajmal, 8 yaşındayım. 2. Sınıfa gidiyorum. 6 erkek ve 2 kız kardeşim var. Su taşımaya 2 yıl önce yani 6 yaşımda başladım. Arkadaşlarımla futbol oynamayı çok seviyorum. Aileme yardım etmek için su taşıyorum ve evde anneme yardım ediyorum. Büyüyünce öğretmen olmak istiyorum. Okula gitmeyi ve arkadaşlarımla vakit geçirmeyi çok seviyorum. Köye su kuyusu açılırsa ders çalışmak ve oyun oynamak için yeterince vakte sahip olurum. Bizimle ilgilendiğiniz için çok teşekkürler.
Yalda, 10 yaşında
Adım Yalda, 10 yaşındayım. 3 kız, 2 erkek toplam 5 kardeşim var. 6 yaşımda başladım su taşımaya. Arkadaşlarımla buluşunca farklı farklı oyunlar oynuyoruz. Anneme günlük ev işlerinde yardım ediyorum. Her gün 2-3 saatim su taşımakla geçiyor. Günlük aşağı yukarı 7 kap su taşıyorum. Su taşımak gerçekten çok yoruyor. Su kuyumuz olursa bu kadar yorulmam. İlerde doktor olup hastaları iyileştirmek istiyorum. Türkiye’ye buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.
Hawa,27 yaşında
Adım Hawa, 27 yaşındayım. 1 kız ve 1 erkek çocuğa sahibim. Eşim işçi. Günün en sevdiğm saati arkadaşlarımla vakit geçirdiğim zamanlar. Arkadaşlarımla kıyafetler, yemekler ve bir sonraki buluşmamız hakkında konuşuyoruz. Her sabah saat 6 da su taşımaya gidiyorum. Günde 3 kez su taşıyorum. Su taşımak yaklaşık 3 saatimi alıyor. Bu iş gerçekten çok zor. Su taşırken harcadığım zamanı nakış yaparak geçirmek isterdim. Köye su kuyusu açılırsa çocuklarımızın ve bizim daha çok zamanımız olur ve nakıştan para kazanabilirim. Biz Türkiye'yi daha önceden duymuştuk ve biz teşekkür etmek istiyoruz. Köyümüze su kuyusu açarlarsa bizi çok mutlu ederler.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”