Prasurampur Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Madhesh Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
• Köydeki hane sayısı: 350
• Köyde yaşayan kişi sayısı: 2081
• Köyde yaşayan Erkek sayısı: 728
• Köyde yaşayan Kadın sayısı: 764
• Köyde yaşayan Çocuk sayısı: 589
• Köyün GPS bilgileri:27°08’34.5”N 84°55’23.5”E
Halk, genel olarak pirinç, buğday, mısır, hardal, mercimek ve vb. ürünler yetiştiriyor. Yılda 3 kere mahsül alınıyor.
Tarımsal sulama, su motorundan suyu çekerek ve yağmur suyundan yapılır. Köydeki halkın çoğunluğu fakir, köy tamamı Müslümanlardan oluşmaktadır. Maalesef ki eğitim ve öğretimde geri kalmışlar.
Köydeki kadınlar su ihtiyaçlarını karşılamak için günlük 2 saatten fazla su taşıma işleri ile uğraşıyorlar. Köyde çocuklar ailelerine bahçede, tarlada çalışarak ve su taşıması yaparak yardım etmektedir.
Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, bazen içme sularından kaynaklanan sıkıntılardan dolayı kara humma hastalığına yakalanmaktadırlar.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Abdur Rahman, 13 Yaşında
Adım Abdur Rahman, 13 yaşındayım. 7. Sınıfa gidiyorum. 3kardeşim var. Onlara ev ödevlerinde yardımcı oluyorum. Su taşımaya 6 yaşımda başladım. Okulumuzda su yok. Suyu bazen kaynatarak kullanıyoruz bazen kaynatacak vakit bulamıyoruz. Kullandığımız sular yüzünden zaman zaman tifo oluyoruz. Köyümüze su kuyusu açılırsa daha sağlıklı bir hayata sahip olabiliriz. İlerde öğretmen olmak istiyorum. Daha önceden ablam bana Türkiye’den bahsetmişti. Allah onların yardımcısı olsun.
Khadija Khatun, 10 Yaşında
Adım Khadija Khatun, 10 yaşındayım. 4 kardeşim var. Su taşımaya başladığımda 7 yaşımdaydım. Aileme yardım etmek için su taşıyorum ve onlar çalışırken onlara yemek götürüyorum. Sabahları su taşıyorum. Günde 5-6 kap su taşıyorum. 1 saatim su taşırken geçiyor. Suyu kaynatmıyoruz ama sabun kullanıyoruz. Biz zaman zaman ishal, mide bulantısı ve karın ağrısından şikayetçi oluyoruz. Ben ilerde doktor olmak istiyorum. Böylece insanlara yardım edebilirim. Türkiye’yi daha önceden öğretmenimizden duymuştum. Allah onlardan razı olsun.
Hazra Khatun, 55 Yaşında
Adım Hazra Khatun, 55 yaşındayım. 2 erkek, 3 kız çocuğum var. Eşim Şoför. Onun maaşı bizim ana gelirimiz. Çocuklar ve eşim ev işlerinde bana yardımcı oluyorlar. Su taşımaya öğle zamanında gidiyorum. Günlük 10-15 kap su taşıyorum. 3 saatten fazla sürüyor su taşımam. İçtiğimiz sulardan dolayı çoğu zaman ishal ve tifo gibi hastalıklara yakalanıyoruz. Köye su kuyusu açılırsa daha sağlıklı bir hayata sahip oluruz. Çocuklarımın ilerde iyi kalpli, yardım sever insanlar olmalarını istiyorum. Umarım kalpleri hep iyilik dolu olur. Ben Türkiye ve İHH’yı su kuyusu açılırken öğrendim. Allah onları korusun ve onların çabalarını kabul etsin. Allah onlara cennet nasip etsin.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”