Msasa-2 Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Msasa köyü; Tanzanya’ın Handeni bölgesindedir. Handeni Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
Köyde 380 hane bulunmaktadır.
Köyde yaşayan kişi sayısı 2583,
Köydeki erkek sayısı, 518
Kadın sayısı, 825
Çocuk sayısı ise 1240’dir.
Çeşmelerden yararlanacak kişi sayısı 2583’dır
Yapılan Jeolojik-Jeofizik Etüt raporuna göre:
Köyde yapılan sondaj derinliği: 170 metredir.
Kuyudan alınabilecek su miktarı 120 ton/gündür.
Yapılan beton depo: 20 ton
Köyde yapılan şebeke hattı: 1900 metre
Halk, genel olarak tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta ve geçimini bununla sağlamaktadır. Köylüler yağmur mevsiminde mısır ve bezelye yetiştirerek yılda bir kere mahsul almaktadır. Köydeki su eksikliğinden dolayı mahsulleri yağmur suları ile yetiştirmektedirler.
Köydeki su kaynağı sıkıntısı nedeniyle kadınlar su ihtiyacını karşılamak için uzun mesafeler gitmektedir. Köyde 2 adet cami ve 1 adet sağlık ocağı mevcut.
Köyde çoğu evde tuvalet bulunmaktadır ama bazı evlerde tuvalet yok ve insanlar ihtiyaçlarını açık havada görmektedirler. Bundan dolayı tuvalete ihtiyaçları vardır.
Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde ishal hastalıkları gibi hastalıklar yoğun olarak görülmektedir.
Aynı zamanda tifo ve UTI gibi hastalıklar sıklıkla görülmektedir.
Köydeki su sorunu çözüldü halk uzun su bulma çabalarından kurtuldu ayrıca çocuklar eğitime ve eğlenmeye daha fazla zaman buluyorlar, kadınlar aileleriyle daha fazla zaman geçiriyorlar tüm köy halkının temiz su ihtiyacı karşılanmış oldu.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
RAMADHANİ POPPA, 14 YAŞINDA
Adım Ramadhani Poppa, 14 yaşındayım. 2 kız, 1 erkek kardeşim var. Su taşımaya 5 yaşımda başladım. En sevdiğim şey arkadaşlarımla futbol oynamak. Aileme yardımcı olmak için su taşıyorum ve küçük kardeşlerime bakıyorum. Okulumuzda da su bulunmuyor. Ev için su topluyoruz okula da evden su getiriyoruz. Suları kaynatarak kullanıyoruz. Köyümüze su kuyusu açılırsa su taşımak için uzak yerlere gitmek zorunda kalmayız ve evimizin yanından temiz suya kolayca ulaşabiliriz. İlerde büyük ve geniş bir aileye sahip olmak istiyorum. Türkiye’yi daha önceden duymadım. Onlara bizlere yardımlarından ötürü çok teşekkür etmek istiyorum.
MARİAMU R. GUNDA, 20 YAŞINDA
Adım Mariamu R. Gunda, 20 yaşındayım. 1 kız, 1 erkek kardeşim var. 6 yaşımda başladım su taşımaya. Aileme yardımcı olmak için su taşırım. Her sabah ve akşamüstü su taşırım. Günde 6 kap su taşıyorum ve bu 5 saatimi alıyor. Boş vakitlerimde arkadaşlarımla sohbet ediyoruz. Su kuyusu açılırsa kendimize ayıracak vakti daha çok bulabiliriz ve su taşımak için uzak mesafelere yürümek zorunda kalmayız. Su taşımak gerçekten çok zamanımızı alıyor ve bizleri çok yoruyor. İlerde bilim insanı olmak istiyorum. Türkiye’yi daha önceden duymuştum. Onlara sıkça dua edeceğiz. Allah razı olsun.
MAMA OMARİ HASSANİ, 40 YAŞINDA
Adım Mama Omari Hassani, 40 yaşındayım. 2 kız, 2 erkek çocuğum var. Eşim iş insanı. Arkadaşlarımla bir araya geldiğimizde işlerimiz hakkında konuşuruz. Her sabah ve akşamüstü su taşırım. Eşim bazen motosikletiyle su taşımama yardım eder. Günde 7 kap su taşırım. Kullandığımız suları kaynatırız. Buna rağmen bazen hastalıklara yakalanırız. Çeşme açılırsa suya erişimimiz bu kadar zor olmaz ve daha sağlıklı bir hayata sahip olabiliriz. Ayrıca çeşme açılırsa çiftlik işlerine ayıracak daha çok vaktimiz olur. Çocuklarımın ilerde çok iyi bir aileye sahip olmalarını ve başarılı olmalarını istiyorum. Türkiye’yi daha önceden duymuştum. Allah’a onlar için sürekli olarak dua edeceğim.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”