Msasa-1 Su Çözüm Projesi
Msasa köyü; Tanzanya’ın Handeni bölgesindedir. Handeni Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
Köyde 372 hane bulunmaktadır.
Köyde yaşayan kişi sayısı 3000,
Köydeki erkek sayısı 845,
Kadın sayısı 855,
Çocuk sayısı ise 1300’dir.
Çeşmelerden yararlanacak kişi sayısı 5990’dır
Yapılan Jeolojik-Jeofizik Etüt raporuna göre:
Köyde yapılacak sondaj derinliği: 170 metredir. Kuyudan alınabilecek su miktarı 170 ton/gündür. Halk, genel olarak tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta ve geçimini bununla sağlamaktadır. Köylüler yağmur mevsiminde mısır ve bezelye yetiştirerek yılda bir kere mahsul almaktadır. Köydeki su eksikliğinden dolayı mahsulleri yağmur suları ile yetiştirmektedirler.
Köyde bir adet ilkokul mevcut olup, 1009 öğrenciye eğitim verilmektedir. Köyde bir adet ortaokul da mevcut. Ortaokulda 300 öğrenci eğitim görmektedir.
Köydeki su kaynağı sıkıntısı nedeniyle kadınlar su ihtiyacını karşılamak için uzun mesafeler gitmektedir. Köyde 3 adet cami ve 2 adet kilise mevcut.
Köyde çoğu evde tuvalet bulunmaktadır ama bazı evlerde tuvalet yok ve insanlar ihtiyaçlarını açık havada görmektedirler. Bundan dolayı tuvalete ihtiyaçları vardır.
Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde ishal hastalıkları gibi hastalıklar yoğun olarak görülmektedir.
Aynı zamanda tifo ve UTI gibi hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Köydeki su sorunu çözülürse halkın ürün yetiştirmek için daha fazla zamanı olur ve küçük işler yapılabilir.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
HABİBU C. MAKİWA, 14 YAŞINDA
Adım Habibu C. Makiwa, 14 yaşındayım. 2 erkek 1 kız kardeşim var. Su taşımaya 8 yaşımda başladım. Arkadaşlarımla koşu yarışları yapmayı çok seviyorum. Aileme yardımcı olmak için yakınlarda bulunan bir çiftlikçe çiftçilik yapıyorum. Okulumuzda su bulunmuyor. Bu yüzden okulumuza en yakın kuyulardan su taşıyoruz. Su taşımak çok vaktimizi alıyor. Bu vakti derslerime ayırmayı çok isterdim. Suları kaynatmadan kullanmıyoruz. Köyümüze su kuyusu açılırsa temiz suya erişimimiz olur, okula ve eve uzaklardan su taşımak zorunda kalmayız. İlerde insanlara yardım edebilmek için sosyal hizmet uzmanı olmak istiyorum. Türkiye’yi daha önceden duymuştum. Onlara sürekli dua edeceğim.
HABİBA CLEMENT, 16 YAŞINDA
Adım Habiba Clement, 16 yaşımdayım. 1 erkek 1 kız kardeşim var. 6 yaşımda su taşımaya başladım. Boş vakitlerimde kitap okurum ve arkadaşlarımla oyun oynarım. Aileme yardım etmek için küçük kardeşlerime bakıyorum. Her gün okuldan dönünce su taşımaya gidiyorum. Su taşımak yaklaşık 4 saatimi alıyor ve beni çok yoruyor. Kullandığımız suları kaynatıyoruz. Okul için de su taşıyoruz çünkü okulumuzda da su yok. Köyümüze su kuyusu açılırsa uzaklardan su taşımak zorunda kalmayız. İlerde büyük bir devlet başkanı olmak istiyorum. Umarım bu hayalimi gerçekleştirebilirim. Türkiye’yi daha önceden duydum. Allah onlardan razı olsun.
MWAMAHARASİ PAPALA, 43 YAŞINDA
Adım Mwamaharasi Papala, 43 yaşımdayım. 1 kız 2 erkek çocuğum var. Her sabah erkenden ve her akşamüstü su taşırım. Sabahları 4 akşamüstü 3 kap su taşırım. Su taşımak çok uzun vakitlerimi alıyor. Boş vaktim genelde olmuyor. Ayrıca sularımızı kaynatmamıza rağmen sıklıkla kullandığımız sular yüzünden hastalıklara yakalanıyoruz. Köyümüze su kuyusu açılırsa köydeki herkesin işleri kolaylaşır. Camiye ve okula kolayca su götürebiliriz. İlerde çocuklarımın polis olmalarını ve sevgi dolu bir aileye sahip olmalarını istiyorum. Türkiye’yi daha önceden duymamıştım. Onlara çok teşekkür ediyorum. Dualarımız onlarla.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”