Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Masweya köyü; Tanzanya’nın Singida şehri Ikungi bölgesindedir. Singida Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
• Köyde 410 hane bulunmaktadır.
• Köyde yaşayan kişi sayısı 2.640’tür.
• Köydeki erkek sayısı 726,
• Kadın sayısı 814,
• Çocuk sayısı ise 1.100’dür.
Halk, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Köyün su ihtiyacı karşılandığında kadınlar, yakacak odun toplama, sebze yetiştirme işlerinde kendilerini geliştirerek ailelerinin geçimine katkı sağlayabileceklerdir. Köyde en yakın su kaynağı 3 km uzaklıktaki su birikintisidir. Haziran/temmuzdan itibaren su krizleri aşırı derecede ve köyde sürdürülebilir bir su kaynağı bulunmuyor. Köyde her hanede, insanların kendi imkanları ile yaptıkları tuvaletler bulunmaktadır ancak tuvaletlerin %90’ı ağır yağışlar sebebiyle zarar görmüştür. Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde tifo, ishal, deri hastalıkları, sıtma, boşaltım yolu enfeksiyonları yoğun olarak görülmektedir. Masweya köyünde detaylı yapılan fizibilite ve jeofizik etüt çalışmamızın sonucunda köyün Masweya İlkokulu noktasında 173 metre sondaj yapılmış, günlük 40 m3 su alınmıştır.köy halkının içme ve kullanma ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğu sonucuna varılmıştır. Kuruluşumuzun entegre yönetim politikası gereği 6 noktaya su dağıtım merkezi yapılması planlanmıştır. Köyde toplam 1013 m şehir şebeke hattı, 12 ton 6 metre yüksekliğinde beton depo ve selçuklu motifli 6 ayrı su dağıtım merkezi planlanmaktadır. Çeşmeler, okul, cami, dispanser ve yerleşim bölgelerinde olacaktır. Köyde elektrik vardır.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Fatuma
Adım Fatuma. Biz 10 kişilik bir aileyiz. 5 yaşından beri su taşıyorum ve günümün 5 saati su taşımakla geçiyor. Su taşımadığım zamanlarda anneme ev işlerinde yardım ediyorum. Taşıdığımız sağlıksız sular yüzünden mide hastalıklarım artarak devam ediyor.Kendim ile ilgili yaptığım hiçbir aktivitem yok. Arkadaşlarımla zaman geçirmeyi çok seviyorum ama su taşımaktan ve ev işlerinden hiç vakit bulamıyorum. Oysa gelecekte iş kadını olmayı, kendimiz gibi kızlara güzel bir dünya inşa edip, ilham olarak evde kalmak yerine ekonomik aktivitelere dahil olmalarını sağlamak istiyorum. Bu şimdilik ulaşılması mümkün olmayan bir hayal. Türklerin ne kadar yardımsever olduklarına şahit oldum. Dünyamızı güzelleştirmek istedikleri için onlara çok teşekkür ederim
Ashura Jumanne, 26 Yaşında
Ben Ashura. 3 çocuk annesiyim. 2 kız, 1 erkek evladım var. Kocam çiftçilikle uğraşıyor. Günde 5 saat su taşıyorum. Günlük su ihtiyacımız 6 kap yani 100-120 litre.Taşıdığımız sağlıksız suları her zaman kaynatma imkanı bulamadığım için ben ve ailem tifo, deri problemleri, midebağırsak sorunları yaşıyoruz. Ben imkansızlıklar içinde büyüdüm. Hayatım boyunca en büyük sorunum kirli ve sağlıksız sularla savaşmak oldu. Buna alıştım. Ama aynı kaderi çocuklarım yaşıyor, onların buna alışmasını istemiyorum. Karşımda Türk insanını görünce hem duygulandım hem çok umutlandım.Eğer bize sağlıklı su getirirlerse evin tüm yükünü sırtlanan eşime yardımcı olabilirim, çocuklarıma eğitimlerinde yardımcı olup tüm insanlığa faydalı birer birey olmaları için elimden geleni yapabilirim.Siz bizim umudumuzsunuz, sizi karşımıza çıkardığı için Rabbime ne kadar şükretsem az.
Aisha Rasabu, 11 Yaşında
Adım Aisha. 5.sınıfa gidiyorum. 10 kardeşim var. 7 yaşından beri su taşıyorum. Annem su taşırken ev işleriyle ben ilgileniyorum. Sadece evimizde değil, okulumuzda da kullanmak için suyumuz yok. Taşıdığımız kirli suyu her zaman kaynatamadığımız için deri ve mide problemleri yaşıyoruz. Ben hiç iyileşemiyorum. Hep karın ağrım oluyor.Kitap okumayı çok seviyorum. Zaman buldukça arkadaşlarımla oyunlar oynarım. Köyümüz temiz suya kavuşursa iyileşmiş olurum. Kitaplarıma ve arkadaşlarıma zaman ayırmak istiyorum. Gelecekte öğretmen olma hayalim var. Köyde yaşayan çocuklara eğitim vermeyi istiyorum ama sorumluluklarım buna izin vermiyor.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”