Madi Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Özel Sultan Fatih Eğitim Kurumları Hayratı
• Köydeki hane sayısı: 170
• Köyde yaşayan kişi sayısı: 780
• Köyde yaşayan erkek sayısı: 216
• Köyde yaşayan Kadın sayısı: 280
• Köyde yaşayan Çocuk sayısı: 284
• Kuyudan faydalanacak tahmini kişi sayısı: 1000
• Köyün GPS bilgileri: N1155402, E1506532
Halk, genel olarak tarım ile uğraşmakta ve geçimini bununla sağlamaktadır. Erkekler ya tarım ile uğraşmakta ya da eve onarımları ile uğraşmaktadırlar. Kadınlar genellikle ev işleri ve su taşımak ile günlerini geçirmektedirler.
Köylüler yağmur mevsiminde mısır ve darı yetiştirerek yılda bir kere mahsul almaktadır. Köydeki su eksikliğinden dolayı sulama yağmur suyu ile yapılıyor.Köydeki su kaynağı sıkıntısı nedeniyle kadınlar su ihtiyacını karşılamak için uzun mesafeler gitmektedir.
Köyde su kuyusu açılırsa kadınlar terzilik gibi el işlerine zaman ayırabilirler.Köyde tuvalet bulunmamaktadır ve insanlar ihtiyaçlarını açık havada görmektedir. Bundan dolayı tuvalete ihtiyaçları vardır.
Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde ishal hastalıkları gibi hastalıklar yoğun olarak görülmektedir.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Bana Ali, 12 Yaşında
Adım Bana Ali 12 yaşındayım, 8 kardeşim var. Her birimiz arasında iş bölümü var; su getirenimiz de var, pazara giden de, yemek yapan da. Ben pazara gidiyorum ve su taşımaya. Su taşımaya 4 yaşımda başladım ama küçük kova ile, artık büyük kova ile taşıyorum. Köyümüzde okul yok, o yüzden okula gidemiyorum. Kuran kursuna gidiyorum. Kurstan sonra bazen ağaçların gölgesinde oturup sohbet ediyoruz, farklı farklı konular konuşuyoruz. Köyümüze su kuyusu açılmadan önce uzaklardan su taşıyorduk, artık bir daha uzağa gitmeyeceğiz. Kullandığımız suyu kaynatma fırsatımız olmuyor. Kullandığımız sağlıksız sular yüzünden sürekli hasta oluyoruz; ishal, dang humması gibi. Büyüyünce zengin olmak istiyorum. Türkiye diye bir ülkeyi daha önce duymamıştım. Allah razı olsun hepinizden.
Falmata Mahamat, 13 Yaşında
Adım Falmata Mahamat, 13 yaşındayım. 12 kardeşim var. 4yaşımda su taşımaya başladım. Evde anneme her işte yardım ediyorum. Günde 4 saat su taşıyorum, öğlen ya da akşam saatlerinde. Boş vakitlerimde arkadaşlarımla buluşup sohbet ediyoruz ya da oyun oynuyoruz. Kullandığımız suları kaynatmıyoruz. Kullandığımız sağlıksız sular yüzünden hasta oluyoruz bazen. Köye kuyu açıldığında hastalıklar azalır. Kadın ve kızlar da uzun mesafelerden su taşımak zorunda kalmazlar. Gelecekte öğretmen ya da mühendis olup, ülkeme hizmet etmek isterim. Türkiye’yi daha önce duydum. Türk kurumları ülkemdeki ihtiyaç sahiplerine Kurban ve Ramazan bayramlarında destek veriyorlar. Onlara şükranlarımı yollamak isterim.
Bintou Mahamat, 38 Yaşında
Adım Bintou Mahamat, 38 yaşındayım. 5 çocuğum var. Eşim çalışmıyor, bahar gelince tarla ile ilgileniyor. Eşim ve çocuklarım evin ihtiyaçlarında bana destek oluyorlar. Dertlerimiz ve eksiklerimiz çok olduğundan, arkadaşlarımla buluştuğumuzda genelde bunlar hakkında sohbet ediyoruz. Ben su taşımaya gitmiyorum, çocuklarım gidiyor. Ben evde meşgulüm, yemek ve temizlik ile uğraşıyorum. Kullandığımız suları kaynatma fırsatımız olmuyor. Ellerimizi temizlerken sabunu her gün kullanmıyoruz. Temiz olmayan sular nedeniyle genelde ishal ve tifo oluyoruz. Köye su kuyusu açılırsa köyde çok şey değişir ve kolaylaşır. Çocuklarla daha fazla vakit geçirmeye fırsatımız olur. Çocuklarımın ileride eğitimli ve zengin olmalarını isterim. Türkiye’yi yaptıkları hayır işlerinden duymuştum
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”