Kipelele Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
LİWALE - TANZANYA
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
LİWALE - TANZANYA
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Kipelele Köyü; Tanzanya’nın Lindi şehri, Liwale bölgesindedir. Lindi Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
• Köyde 402 hane bulunmaktadır.
• Köyde yaşayan kişi sayısı 1434.
• Köydeki erkek sayısı 776,
• Kadın sayısı 658,
Halk, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Köyün su ihtiyacı karşılandığında kadınlar, yakacak odun toplama, sebze yetiştirme işlerinde kendilerini geliştirerek ailelerinin geçimine katkı sağlayabileceklerdir. Köyde en yakın su kaynağı 1,5 km uzaklıktaki su birikintisidir. Haziran/temmuzdan itibaren su krizleri aşırı derecede ve köyde sürdürülebilir bir su kaynağı bulunmuyor.
Köyde her hanede, insanların kendi imkanları ile yaptıkları tuvaletler bulunmaktadır ancak tuvaletlerin tamamı ağır yağışlar sebebiyle zarar görmüştür. Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde tifo, ishal, deri hastalıkları, sıtma, boşaltım yolu enfeksiyonları yoğun olarak görülmektedir.
Kipelele köyünde detaylı yapılan fizibilite ve jeofizik etüt çalışmamızın sonucunda köye derin sondaj yapılacak, günlük 96 m3 su alınacaktır. Bu değerlerin köy halkının içme ve kullanma ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğu sonucuna varılmıştır.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
JUMA KHAMİS
Adım Juma khamis, 29 yaşımdayım. Dört kardeşten biriyim. Tarım ile uğraşıyorum ve ailem için su taşıyorum. Günlük 2 saatim su taşımakla geçiyor. Su kaynağımız köye çok uzak. Taşıdığımız ve kullanmak zorunda olduğumuz sular da temiz değiller. Su taşımaya kaç yaşında başladığımı tam olarak hatırlamıyorum ama çok küçüktüm. Hayatım boyunca her gün su taşımak zorunda kaldım. Su taşımak hem vaktimizi alıyor hem de bizi çok yoruyor. Köyümüze su kuyusu açılınca, daha fazla zamanım olacak ve bu sayede tarım, ekonomik faaliyetler ve toplumsal kalkınma gibi önemli alanlara yönelebileceğim. Türkiye’yi daha önceden duydum. Allah onların yardımcısı olsun.
FARİDA AMARİ
Adım Farida Amari, 54 yaşındayım ve altı çocuğum var. Çocuklarımla birlikte yardımlaşarak hayatımızı sürdürüyoruz. Eve su getirdiğimizde ilk iş olarak banyo yapıyor ve elbiselerimizi yıkıyoruz. İçme suyunu kaynatmıyoruz ve sabunu kullanmıyoruz. Bu durum bazen ishal ya da dang humması gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Okula devam etmek isteyen çocuklarım var, ama şartlarımız buna pek uygun değil. Köyümüze su kuyusu açılırsa daha sağlıklı ve kolay bir hayat sürebiliriz ve çocuklarımı okula gönderebilirim. En büyük isteğim çocuklarımın benim yaşadığım zorlukları yaşamamaları ve okumaları. Türkiye'deki Müslümanlardan sizin sayenizde haberdar oldum; Allah yardımcıları olsun.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”