Kaselya Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Kaselya köyü; Tanzanya’nın Singida şehri Ikungi bölgesindedir.
Singida Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
• Köyde 952 hane bulunmaktadır.
• Köyde yaşayan kişi sayısı 7.184’tür.
• Köydeki erkek sayısı 2.278,
• Kadın sayısı 2.714,
• Çocuk sayısı ise 2.202’dir.
Halk, tarım, hayvancılık ve küçük çaplı ticaret ile geçimini sağlamaktadır. Köyün su ihtiyacı karşılandığında kadınlar, halı yapımı ve terzilik becerilerini geliştirerek ailelerinin geçimine katkı sağlayabileceklerdir.
Köyde en yakın su kaynağı 4 km uzaklıktaki bir dere ve su birikintileridir. Köydeki su kaynağı sıkıntısı nedeniyle halkın çoğunluğu su toplamak için uzun mesafeler gitmektedir.
Köyde her hanede, insanların kendi imkanları ile yaptıkları tuvaletler bulunmaktadır. Ancak ağır yağışlar sebebiyle bunların çoğu zarar görmektedir.
Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde ishal, tifo, sıtma, şistosomiyaz ve deri hastalıkları görülmektedir.
Köyde elektrik altyapısı vardır.
Kaselya köyünde detaylı yapılan fizibilite ve jeofizik etüt çalışmamızın sonucunda 130 metre ve 200 metre olmak üzere 2 adet sondaj yapılmış ve köyün Nur İslamiyye Camii noktasında 200 metreden alınacak olan suyun, köy halkının içme ve kullanma ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğu sonucunu vermiştir. Kuruluşumuzun entegre yönetim politikası gereği 3 noktaya su dağıtım merkezi yapılması planlanmıştır.
Yapılacak dağıtım merkezi yerleri ve açılacak derin sondajlı su kuyusuna olan mesafeleri
Nur İslamiyye Camii Su Dağıtım Merkezi Açılacak olan su kuyusu ile aynı noktadadır.
Kaselya Dispanseri Su Dağıtım Merkezi Açılacak olan su kuyusuna mesafesi: 632 metredir.
Rehema Rashid Su Dağıtım Merkezi Açılacak olan su kuyusuna mesafesi: 183 metredir.
Köyde yapılan bir su dağıtım merkezinin bedeli: 11.135 Euro’dur.
Kaselya köyünün su çözüm projesinin toplam bedeli: 33.405 Euro’dur.
Kaselya köyünde su projesi ile ilgili her türlü bilgi ve belge, şeffaflık ilkemiz gereği bağışçılarımıza iletilecektir.
1. Bağışçılarımız, istediği miktardaki bağışı, köyün su projesine genel bağış olarak yapabilecektir.
2. Bağışçılarımız isterlerse köyün su çözüm projesinin toplam bedelini karşılayarak tüm projeye istediği ismi verebilecektir.
3. Köyde 1 dağıtım merkezi bedelini karşılayan bağışçımızın istediği isim o merkeze verilebilecektir.
İyilikler paylaştıkça çoğalır.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Zuhra Hamis, 14 yaşında
Adım Zuhra. 6.sınıfa gidiyorum. 5 kardeşiz. 3 erkek 1 de kız kardeşim var. 8 yaşından beri su taşıyorum. Annem su taşımaya gittiğinde ev işleri ve kardeşlerimle ben ilgilenmek zorunda kalıyorum. Sadece evimizde değil, okulumuzda da su yok. Ellerimizi temizlemek için su kullanamıyoruz. Her zaman suyu kaynatamadığımız için topladığımız kirli sulardan içiyoruz, bu nedenle sağlık sorunlarımız hiç bitmiyor. Umarım bir gün bu sorunlar biter. Eğer su taşımayı bırakıp ders çalışabilirsem gelecekte doktor olup topluma sağlık konusunda yardımcı olmak istiyorum.
Ikra Ramadan, 15 yaşında
Ben Ikra. 6 kardeşim var, 3 kız 3 erkek. 8 yaşından beri günde 8 saat su taşımak zorundayım. Aileme sadece su taşımada değil, ev işlerinde ve tarlada da yardım ediyorum. Ulaşabildiğimiz kirli suları bazen kaynatma imkânı bulamadığımız için hep hastalanıyoruz. Bedenim çok yorgun düşüyor ve iyileşmem zaman alıyor. Köyümüze su kuyusu açılabileceğini duyduğumdan beri çok sevinçliyim. Eğer Türk halkı bize böyle bir imkân sağlarsa eğitimime zaman ayırıp ders çalışabileceğim ve gelecekte iyi bir öğretmen olup toplumumuza eğitimin önemini aşılayabileceğim.
Rehema Rashid, 33 yaşında
Adım Rehema. Ben bu köyde doğdum. Üç kardeşim var ve 4 çocuk annesiyim. Ben albino’lu doğduğum için annem beni kabullenemeyip öldürmek istemiş çünkü bizim buralarda albinolu çocuklar uğursuzluk olarak görülüyormuş. Annem babamı beni öldürmesi için çok uğraşmış ve benimle hiç ilgilenmemiş.
Babam dini liderlere danışmış, beni öldürmek için ama onlar da benim Allah’tan bir hediye olduğumu söylemişler, bu sayede hayatta kalmışım. Annem beni yanında istemeyince babamın diğer eşi sahiplenmiş. Babamın diğer eşi beni büyütürken hiçbir zaman kendi evlatlarından ayırt etmeden büyüttü. Onun için beni dünyaya getiren anneme saygı duysam da, büyüten ve beni koruyan diğer annemi çok seviyorum.. herşeyimi ona borçluyum. Allah onu cennetinde yaşatsın. Bölgemizde ve ailemde albino hastası olan sadece benim. Çocukluğumdan beri çok zorluklar yaşadım. Hiç oyun oynayacak arkadaşım olmadı. Okulda ve köyümdeki benim yaşımdaki ve benden küçük çocuklar hep benden kaçtılar. Çok üzülüyordum bu halime ve Allah bana okulda okurken Fatma adında arkadaş hediye etti ve her zaman onunla oynadım, hala en yakın arkadaşım benim.. Beni büyütün annem, babam ve Fatmam dışında herkes benden hep kaçtı, beni insan yerine koymuyorlardı.
Artık yetişkin olup evlenme çağına geldiğimde eşimle tanıştım. Başlarda çok zordu çünkü ailesi beni kabul etmekte zorlandı ve sürekli ailelerinde bir krize neden olduğumu söylüyorlardı. Bu nedenle eşimle aramızda bir süre problemler hiç dinmedi. Ancak Allah’a olan inancımın verdiği güç, bazı arkadaşlarımın bana destek olması ve medya aracılığıyla dinlediğim bazı insanların ben ve benim gibileri yüreklendirmesi, özelikle ülkemizdeki Albinizm liderinin bizi rahatlatması sayesinde karşılaştığım tüm zorlukların üstesinden gelebildim. Günümüzde Tanzanya’da insanlar albino hastalığı hakkında geçmiş yıllara göre daha anlayışlılar ancak bir kısmı ayrımcılığa ve dışlamaya devam ediyor maalesef..
Albino hastası olduğum için, gözlerimin doğası sebebiyle düzgün bir şekilde göremiyorum, güneş altında en fazla 3 saat çalışabiliyorum, yaralandığımda ya da sakatlandığımda iyileşmem çok zaman alıyor ve sağlık sigortam da yok, kullanmam gereken özel bir vücut yağım var ancak çok pahalı olduğu için satın alamıyorum. Kocam çiftçilikle uğraştığı için evimizin su ihtiyacını mecburen ben karşılıyorum ve genelde sabah vakitlerinde su aramaya çıkıyorum. Çocuğum küçük olduğu için onu sırtıma bağlayarak yola çıkıyorum. Günde 8 saat sürüyor evime su getirmek..Ben su taşırken diğer çocuklarım ev işlerinde yardım ediyor. Onların ders çalışması gerektiği zamanda ev işleri yapmalarını istemiyorum ama su taşımaya gittiğim için tek başıma yetişemiyorum.
Biz her zaman suyu kaynatarak içiyoruz ve genelde sabun kullanıyoruz ancak bu da hasta olmamızı engelleyemiyor, köyümüzde tifo çok yaygın ve defalarca bu hastalığa yakalanıyoruz. Köyümüz sağlıklı su ile buluşabilirse yavrularımla oyunlar oynayıp iyi zaman geçirebilirim, onlara ders çalıştırır, ilerde güzel bir hayata sahip olmaları için çalışabilirim. Çocuklarımın benim yaşadığım imkansızlıklarla dolu hayatı yaşamalarını istemiyorum. Onlar bizim umut dolu geleceğimiz… Bizlere kendimizi anlatma, hayallerimizi gerçekleştirme imkânı sunduğu için Türk halkına teşekkürlerimi ve selamlarımı iletin lütfen… Onları çok seviyorum..
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”