Fuwad Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Chari Bagirmi Valiliğinden aldığımız resmi verilere göre:
• Köydeki hane sayısı: 170
• Köyde yaşayan kişi sayısı: 780
• Köyde yaşayan erkek sayısı: 216
• Köyde yaşayan Kadın sayısı: 280
• Köyde yaşayan Çocuk sayısı: 284
• Köyün GPS bilgileri: 12°11’59.1”N, 15°15’55.1”E
• Kuyu Açılırsa Faydalanacak Tahmini Kişi Sayısı: 1000’dir.
Halk, genel olarak tarım ile uğraşmakta ve geçimini bununla sağlamaktadır. Erkekler ya tarım ile uğraşmakta ya da eve onarımları ile uğraşmaktadırlar. Kadınlar genellikle ev işleri ve su taşımak ile günlerini geçirmektedirler.Köylüler yağmur mevsiminde mısır ve darı yetiştirerek yılda bir kere mahsul almaktadır. Köydeki su eksikliğinden dolayı sulama yağmur suyu ile yapılıyor.Köydeki su kaynağı sıkıntısı nedeniyle kadınlar su ihtiyacını karşılamak için uzun mesafeler gitmektedir. Köyde su kuyusu açılırsa kadınlar terzilik gibi el işlerine zaman ayırabilirler.Köyde tuvalet bulunmamaktadır ve insanlar ihtiyaçlarını açık havada görmektedir. Bundan dolayı tuvalete ihtiyaçları vardır.Köydeki sağlık ocağı yetkililerinin verdiği bilgiye göre halk, sağlıklı ve yeterli su imkanına sahip olmadığı için köyde ishal hastalıkları gibi hastalıklar yoğun olarak görülmektedir.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Hassan Bıchara, 13 Yaşında
Adım Hassan Bichara, 13 yaşındayım. 3 kardeşim var. Kardeşlerimle nöbetleşe çalışıyoruz; kimimiz su getiriyor, kimimiz çobanlık yapıyor. Ben bakkaldan ihtiyacımız olan şeyleri alıyorum ve su taşıyorum. Ailemize yardımcı olmak için çalışıyoruz. Su taşımaya kaç yaşında başladığımı tam olarak hatırlayamıyorum ama çok küçüktüm ve uzaktan taşırdık suyu annemle. Eve su getirdiğimizde ilk önce banyo yapıyoruz ve elbiselerimizi yıkıyoruz. İçtiğimiz suyu kaynatmıyoruz, sabun da kullanmıyoruz. Bazen içtiğimiz sudan dolayı ishal ya da dang humması yaşıyoruz. Köyümüze su gelirse daha sağlıklı oluruz ve hayatımız kolaylaşır. Boş vakitlerimde arkadaşlarımla ağaçların gölgesinde sohbet ediyoruz ya da top oynuyoruz. Okula gitmek isterdim. Türkiyeli müslümanlardan sizin sayenizde haberdar oldum, Allah razı olsun hepsinden.
Bahrıye Al Djıd, 12 Yaşında
Adım Bahriye Al Djid, 12 yaşındayım. 3 kardeşiz. 4 yaşındayken su taşımaya başladım ve hala devam ediyorum. Boş vakitlerimde arkadaşlarımla sohbet ediyoruz ya da oyun oynuyoruz ama bu konuda erkekler kadar şanslı değiliz, boş vaktimiz pek yok. Anneme işlerinde yardım ediyorum. Babam tarlada çalışıyor, ben tarlaya gitmiyorum. Öğlen vakti ya da akşam gidiyoruz su taşımaya. Günde en az 4 kova su taşıyorum. Yaklaşık üç saatimiz su taşımakla geçiyor. İçtiğimiz suyu bazen kaynatıyoruz bazen kaynatmıyoruz. Sabun kullanmıyoruz. İçtiğimiz sudan kaynaklı ishal gibi hastalıklar yaşıyoruz. Temiz su olursa bu hastalıklar azalır. Kadın ve kızlar da uzun mesafelerden su taşımak zorunda kalmaz. Gelecekte öğretmen ya da mühendis olarak ülkeme hizmet etmek isterdim. Türkiye’nin ismini daha önce duymuştum. Türk kurumları ülkemdeki ihtiyaç sahiplerine Kurban ve Ramazan bayramlarında destek sağlıyorlar. Onlara şükranlarımı yollamak isterim.
Khabcha Ousman, 34 Yaşında
Adım Khabcha Ousman, 34 yaşındayım. 7 çocuğum var; 4 kız ve 4 erkek. Geçimimizi hayvancılık yaparak sağlıyoruz. Arkadaşlarımızla buluşmaya çok vaktimiz olmuyor, çocuklar için harcıyoruz boş vakitlerimizi. Çocuklar evin ihtiyaçlarında bana yardımcı oluyor. Eşim kendi işleriyle uğraşıyor. Su taşımak için belli bir vakit belirlemiyoruz, suyumuz bitince gidiyoruz. Ben evde yemek ve yıkama işleriyle uğraşıyorum, su taşımaya çocuklar gidiyor. İçtiğimiz suları kaynatmıyoruz. Sabun da her gün kullanmıyoruz. İçtiğimiz sulardan dolayı ishal ve tifo oluyoruz genelde. Köyde su kuyusu açılırsa hayatımızda çok şeyler kolaylaşır. Çocuklarla geçirebileceğimiz vakit artar. Çocuklarımın ileride eğitimli ve zengin olmalarını isterim. Türkiye’nin ismini hayır işlerinden duydum. Kendilerine teşekkür ederiz.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”