Djimemize Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Nüfusunun %100'ü Müslüman olan Djimemize köyünde insanlar geçimlerini tarım yaparak sağlamaktadır. Köy halkı daha çok mısır ve darı yetiştirmekte ve tarım için yağmur sularını kullanmaktadır.
Köylüler İçme ve kullanma sularını da yine aynı şekilde yağmur mevsiminde biriken sularla karşılamaktadır. Suyun olmadığı kuraklık zamanlarında ise su ihtiyaçlarını civar köylerden karşılamakta, köy halkı uzun süre su arayışına girmektedir.
Köyün erkekleri tarla ve hayvancılık işleri ile uğraşırken, kadın ve kız çocukların su taşımakta görevli olduğu bu köyde günde ortalama 5 saat yalnızca su taşıma işine harcanmaktadır. Yakın bölgelerde okul olmadığı için çocuklar eğitim hayatından yoksun kalmaktadır.
Köyde temiz içme ve kullanma suyu bulunmadığı için, başta ishal, sıtma olmak üzere çeşitli deri, mide, bağırsak hastalıkları gibi sağlık problemleri görülmektedir.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Fatima Djodo, 15 yaşında
Adım Fatima Djodo, 15 yaşındayım. 4 erkek kardeşim var, ailecek geçimimizi tarım ile sağlıyoruz, kardeşlerim de tarım işleri ile meşgul. Ben de su taşıma işlerini yapıyorum ve ev işlerine yardımcı oluyorum. Su taşımaya 9 yaşımdayken başladım. Günde ortalama 4 saat su taşıyorum. Sabah ve Akşam saatlerinde hava serinken su taşıyoruz. Bir gün içerisinde en az 4 su kabı taşıyorum. Su taşıma işi büyük bir zamanımı alıyor. İçtiğimiz sulardan hastalandığımız oluyor. Burada genelde ishal ve sıtma oluyoruz, ama bazı bölgelerde insanlar koleraya da yakalanıyor. Eğer köyümüze su kuyusu açılırsa temiz su içme şansımız olur, böylelikle köyümüzdeki hastalıklar da azalacaktır. Üstelik kadınlar be benim gibi genç kızlar da çok uzun mesafelerden saatlerce su taşımak zorunda kalmayacaklar. Hayalim Kur’an-ı Kerim hafızı olmak. Türkiye diye bir ülke olduğunu daha önce duymuştum. Türk dernekler Kurban Bayramı’nda ve Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardım ediyor. Bu çok güzel, fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine destek olmaya devam etmelerini diliyorum.
Halimata Abderahman, 38 yaşında
İsmim Halimata Abderahman, 38 yaşındayım. 1 erkek, 2 kız olmak üzere 3 evladım var. Eşim tarım ile uğraşıyoruz, geçimizi tarımla sağlıyoruz. Çocuklarım henüz çok küçük olduğundan henüz bana yardım edemiyorlar. Sabah ve akşam saatlerinde su taşıyorum, bu da günde ortalama 5 saatimi alıyor. İçtiğimiz sulardan kaynaklı hastalanıyoruz, genelde ishal ve tifo oluyoruz. Eğer köyümüze su kuyusu açılırsa temiz su içebiliriz, böylelikle bu hastalıklar azalır ve daha rahat bir yaşamımız olur. Gelecekte çocuklarımın iyi eğitim almış bireyler olmasını, bizim çektiğimiz sıkıntıları çekmemelerini diliyorum. Şimdiye kadar Türkiye diye bir ülke olduğunu duymamıştım, köyümüze bir su kuyusu açarlarsa çok mutlu olurum.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”