Awin Gassaro Köyü Su Çözüm Projesi
Su dağıtım merkezinin bağışı tamamlanmıştır. Teşekkür ederiz.
Köydeki hane sayısı: 312
Köyde yaşayan kişi sayısı: 890
Köyde yaşayan erkek sayısı: 215
Köyde yaşayan Kadın sayısı: 286
Köyde yaşayan Çocuk sayısı: 389
Nüfusunun %100'ü Müslüman olan Awin Gassaro köyünde insanlar geçimlerini tarım yaparak sağlamaktadır. Köy halkı daha çok mısır ve darı yetiştirmekte ve tarım için yağmur sularını kullanmaktadır. Köylüler İçme ve kullanma sularını da yine aynı şekilde yağmur mevsiminde biriken sularla karşılamaktadır. Suyun olmadığı kuraklık zamanlarında ise su ihtiyaçlarını civar köylerden karşılamakta, köy halkı uzun süre su arayışına girmektedir.
Erkeklerin tarla ve hayvancılık işleri ile uğraştığı, kadınların ve çocukların su taşımakta görevli olduğu bu köyde günde ortalama 5 saat yalnızca su taşıma işine harcanmaktadır. Yakın bölgelerde okul olmadığı için çocukların çoğu eğitim hayatından yoksun kalmaktadır. Köyde temiz içme ve kullanma suyu bulunmadığı için, başta ishal, sıtma olmak üzere çeşitli deri, mide, bağırsak hastalıkları görülmektedir.
- Yerel resmi kaynaklardan bölgenin demografik yapısı ile ilgili bilgiler alındı.
- Köy halkı ile iletişime geçildi, insanların içme ve kullanma suyuna ihtiyaçlarının tespiti yapıldı.
- Köyde yaşayan 2 ayrı karakter tespit edildi ve özel röportajlar yapıldı.
- Köyde cami imamı, sağlık ocağı sorumlusu, okul müdürü, muhtardan oluşan köy komisyonu kuruldu.
- Yerleşim yeri göz önünde bulundurularak su kuyusu yeri tespit edildi.
- Projenin tasarımı ve çizimi yapıldı.
- Birim maliyet çalışması gerçekleştirildi
- Su kuyusu açıldı.
- Hayrat inşası tamamlandı.
- Hayrat için hazırlanan tabela yerleştirildi.
- Su kuyusundan çıkarılan suyun numuneleri alınarak onaylı laboratuvarda, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldı.
- Analiz sonuçları köy halkı ile paylaşılarak suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde içebilecekleri anlatıldı.
- Köy halkına A4 formatında hijyen ve sanitasyon uygulamalarımız ile ilgili bilgilendirici ve eğitici broşürler yapılarak her eve dağıtıldı.
- Temiz ve içilebilir suyu sağlıklı bir şekilde saklama koşullarının önemi anlatıldı.
- Kişisel temizliklerinin önemi anlatılarak el ve yüz yıkama uygulamalı olarak eğitimi yapıldı.
- Köyde bulunan okullarda çocuklara hijyen ve sanitasyon uygulamalı eğitimi verildi.
Teknik ekibimizin katıldığı ve denetimin gerçekleştirildiği muayene kabul işlemlerinin yapıldığı su kuyusu çalışmalarımız sonucunda proje hizmete açıldı.
Hizmete açılış tarihinden sonraki takip eden yıllarda su numune analiz çalışmaları ve bakım onarım çalışmalarımız ilgili bilgilendirmelerimiz ilgili bağışçılara yapılacaktır.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.
Daoud Mahamat, Yaş 15
İsmim Daoud Mahamat. 15 yaşındayım ailem tarımla uğraşıyor ben de onlara yardım ediyorum. Ev işleri konusunda da anneme su taşıyarak yardımcı oluyorum. Su taşımaya 6 yaşımdayken küçük kova ile başladım. O yaşımdan beridir evde su ihtiyacımız olduğunda arkadaşlarımızla grup olarak su taşımaya gidiyoruz. İçtiğimiz sular temiz değil bu sebeple sık sık ishal oluyoruz. Bazen dang humması olduğumuz da oluyor. Eğer köyümüze su kuyusu açılırsa öncelikle sağlıklı oluruz ve hayatımız daha kolay olur. En büyük hayalim okula gitmek, bizim köyde okul olmadığı için okula gidemiyoruz. Ve hayatımızın daha kolay olmasını istiyorum. Siz söyleyene kadar Türkiye diye bir yer olduğunu bilmiyordum. Allah onlardan razı olsun.
Saboura Mahamat, Yaş 12
Adım Saboura Mahamat, 12 yaşındayım. 4 kardeşim var ve ailem tarım ile uğraşıyor. Ben ise aileme ev işlerinde ve su taşıyarak yardımcı oluyorum. 5 yarımdan beridir su taşıyorum. Bunun için sabah erken saatlerde herkes uyurken kalkıyoruz ve su taşımaya gidiyoruz. Akşam da güneş batmadan önce su taşımaya gidiyoruz. Günde altı saatimiz su taşıma işine gidiyor. Taşıdığımız sular ise temiz değiller. Bu sebeple sık sık ishal oluyoruz ve karnımız ağrıyor. Köyümüze su kuyusu açılırsa artık daha kolay bir hayatımız olur. Uzak mesafelerden su taşımak zorunda kalmayız. Gelecekte okuyup su mühendisi ya da öğretmen olmak isterim böylece ülkeme hizmet edebilirim. Türkiye’yi ve Türk kurumlarını yaptıkları yardımlardan biliyorum. Onlara çok teşekkür ediyorum.
Amama Abras, Yaş 47
İsmim Amama Abras, 47 yaşındayım, 1 oğlum ve 4 kızım var. Eşim tarımla uğraşıyor geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Ben de ev işleri ve su taşıma işlerini yapıyorum. Sabah erken saatlerde ve akşam hava serinleyince su taşımaya gidiyoruz. Günde 4 saat bu işe harcıyorum ve ancak 5 kova su taşıyabiliyorum. Çünkü çok uzak mesafelerden su taşıyoruz. Suyumuz temiz değil, hep kaynatamıyoruz ve sabun da kullanamıyoruz. O yüzden ailem, çocuklarım sık sık ishal oluyor ve karınlarımız ağrıyor. Köyümüze su kuyusu açılırsa temiz su içebiliriz ve hastalıklar azalır. Ayrıca su taşımak için kullandığım zamanı çocuklarıma ayırabilirim. Çocuklarımın ilerleyen zamanlarda iyi yerlere gelmelerini, iyi bir eğitim almalarını ve bizim yaşadığımız zorlukları yaşamamalarını dilerim. Türkiye’yi biliyorum. Burada hayır işleri yapıyorlar. Onlara teşekkür ediyorum.
“İçmek için su bulamadığınızı hayal edin.”