Suriye

img

Suriye’de 2011 yılında, yönetimin halka karşı uyguladığı baskı, şiddet ve cezalandırmaları sonucu başlatılan barışçıl protestolar ülke geneline yayılmış, Suriye ordusunun ülkenin birçok bölgesinde göstericilere ateş açması sonucu şiddet eylemlerine dönüşmüştür. Baskılar sonucu, Suriye’nin her bölgesinde muhalif gruplar Suriye yönetimine karşı örgütlenmiş ve çatışmalar kısa sürede ülkenin birçok bölgesinde görülmeye başlanmıştır.  10 yıldır süren çatışmalar sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiş milyonlarcası ise ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır.

Suriye’de çatışmalardan kaynaklanan göç, kıtlık, barınma, gıda, hijyen sorunları devam ederken ülke son yıllarda kuraklık ile de mücadele etmektedir. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin 2021 yılında yayınladığı rapora göre Bölgedeki hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, yağışların yetersiz olması içme ve kullanma suyunda ciddi problemlerine yol açmıştır.

Yeterli suyun olmaması sebebi ile barajlar bölgenin ihtiyacının altında elektrik üretmektedir.  Bu durum altyapı- üstyapı hizmetlerinin aksamasına yol açmakta ve başta sağlık hizmeti veren kurumlar olmak üzere birçok alanın durumdan etkilenmesine yol açmaktadır. Bölgedeki su sorunu sebebi ile başta ishal olmak üzere su kaynaklı hastalıklar görülmeye başlanmıştır.

Bunun yanı sıra 2019 yılından beri derin bir ekonomik krizin içinde bulunan Suriye'de birçok insanın ekonomik gücü temel gıda maddelerini almaya yetmemektedir. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın verilerine göre nüfusun yüzde 60'ını oluşturan 12 milyondan fazla Suriyeli yetersiz beslenmektedir. Açlık çeken ve yetersiz beslenen çocukların sayış ise sürekli artmaktadır.